×

MÓJ KOSZYK ×

Brak książek w koszyku

MOJE ULUBIONE ×

Twoja lista jest pusta

Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku

Autor:Andreas Viestad
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-07-14
Okładka: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 272
Format: 205x150x20 mm
ISBN: 9788324073870
44.99
Ilość:
do koszyka +

OBIAD W RZYMIE

HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU

Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.

Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.

Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.

Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.

Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

........................................................................................................................................................

Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.

Nigella Lawson

Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.

Alice Waters

Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post” oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.

Dostawa
Paczkomaty Inpost, płatność z góry
2 dni robocze
12.99 zł
Kurier DPD, płatność z góry
2 dni robocze
17.00 zł
Kurier DPD, płatność przy odbiorze
2 dni robocze
24.00 zł
Odbiór osobisty
Księgarnia Tuczytam
ul. Rynek 4, Kęty +48 695 670 614
Podobne

zerknij jeszcze na to

Nowość
Rozkład. O niedemokracji w Ameryce więcej
Rozkład. O niedemokracji w Ameryce

Piotr Tarczyński

59.99 zł
Co chcesz powiedzieć światu więcej
Co chcesz powiedzieć światu

Martyna Wojciechowska

49.99 zł
Nowość
To my tu teraz jesteśmy więcej
To my tu teraz jesteśmy

Jostein Gaarder

39.99 zł
Nowość
Szlak Wisły 1200 km pieszej przygody więcej
Szlak Wisły 1200 km pieszej przygody

Mateusz Waligóra, Dominik Szczepański

79.99 zł
Nowość
Dzieciaki więcej
Dzieciaki

Dawid Karpiuk

46.99 zł
Nowość
Mein Gott, jak pięknie więcej
Mein Gott, jak pięknie

Filip Springer

49.00 zł
Dubaj. Miasto innych ludzi więcej
Dubaj. Miasto innych ludzi

Anna Dudzińska

54.90 zł
Ostatni rok lekkiego życia więcej
Ostatni rok lekkiego życia

Michał Kempa

45.99 zł

Spotkajmy się w naszej księgarni stacjonarnej

Rynek 4, Kęty

WIĘCEJ
Wydarzyło się

co TAM się dzieje?

WIĘCEJ
Dofinansowanie spotkań w księgarni TuCzyTam
Warsztaty - makramowe ozdoby świąteczne
Zajęcia przyrodnicze z Fundacją Mysikrólik
Spotkanie autorskie z Sylwią Chutnik
Warsztaty zapachowe