×

MÓJ KOSZYK ×

Brak książek w koszyku

MOJE ULUBIONE ×

Twoja lista jest pusta

Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku

Autor:Andreas Viestad
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-07-14
Okładka: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 272
Format: 205x150x20 mm
ISBN: 9788324073870
44.99
Ilość:
do koszyka +

OBIAD W RZYMIE

HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU

Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.

Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.

Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.

Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.

Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

........................................................................................................................................................

Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.

Nigella Lawson

Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.

Alice Waters

Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post” oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci na temat kultury żywieniowej. To autor czternastu bestsellerowych książek kucharskich.

Dostawa
Paczkomaty Inpost, płatność z góry
2 dni robocze
11.99 zł
Kurier DPD, płatność z góry
2 dni robocze
17.00 zł
Kurier DPD, płatność przy odbiorze
2 dni robocze
24.00 zł
Odbiór osobisty
Księgarnia Tuczytam
ul. Rynek 4, Kęty +48 695 670 614
Podobne

zerknij jeszcze na to

Promocja
Wymyślone miasto Lwów więcej
Wymyślone miasto Lwów

Ziemowit Szczerek

39.90 zł 37.90 zł
Między posiłkami. Apetyt na Paryż więcej
Między posiłkami. Apetyt na Paryż

A. J. Liebling

59.00 zł
Promocja
Światło na krańcach świata. Mały atlas latarni morskich więcej
Światło na krańcach świata. Mały atlas latarni morskich

Jose Luis Gonzalez-Macias

49.99 zł 44.99 zł
Promocja
To jest wojna. Kobiety, fundamentaliści i nowe średniowiecze więcej
To jest wojna. Kobiety, fundamentaliści i nowe średniowiecze

Klementyna Suchanow

49.99 zł 39.99 zł
Promocja
Alpiniści Stalina więcej
Alpiniści Stalina

Cédric Gras

42.90 zł 40.70 zł
Promocja
Finlandia sisu sauna i salmiakki więcej
Finlandia sisu sauna i salmiakki

Aleksandra Michta-Juntunen

39.90 zł 37.90 zł
Promocja
Nie ma więcej
Nie ma

Mariusz Szczygieł

46.00 zł 43.70 zł
Nowość
Ameryka. Dom podzielony więcej
Ameryka. Dom podzielony

Andrzej Kohut

49.99 zł
XXIV ALMANACH KĘCKI więcej
XXIV ALMANACH KĘCKI

praca zbiorowa

25.00 zł

Spotkajmy się w naszej księgarni stacjonarnej

Rynek 4, Kęty

WIĘCEJ
Wydarzyło się

co TAM się dzieje?

WIĘCEJ
Spotkanie autorskie z Agnieszką Frączek
Noc Księgarń 2022
Zajęcia przyrodnicze z Fundacją Mysikrólik
Noc Księgarń 2021 - spotkanie z ilustratorem Przemkiem Liputem
Dzień Ojca w TuCzyTam