×

MÓJ KOSZYK ×

Brak książek w koszyku

MOJE ULUBIONE ×

Twoja lista jest pusta
Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska -5%Promocja

Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska

Autor:Alicja Rokicka
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2021-09-24
Okładka: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 320
Format: 250x190x24 mm
ISBN: 9788366863552
54.90
52.15
Ilość:
do koszyka +

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie?

Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem.

Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić.

Italia dla zielonych to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.

Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. „Wegan Nerd” wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i świetnie się z tym czuje. Od pięciu lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. W wolnych od gotowania chwilach poszukuje kulinarnych inspiracji lub wyleguje się z kotką Mafią na balkonie w samym sercu krakowskiego Kazimierza. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazała się jej książka Świętujemy! (2019)

Dostawa
Paczkomaty Inpost, płatność z góry
2 dni robocze
11.99 zł
Kurier DPD, płatność z góry
2 dni robocze
17.00 zł
Kurier DPD, płatność przy odbiorze
2 dni robocze
24.00 zł
Odbiór osobisty
Księgarnia Tuczytam
ul. Rynek 4, Kęty +48 695 670 614
Podobne

zerknij jeszcze na to

Promocja
Zupa dobra na wszystko więcej
Zupa dobra na wszystko

Jolanta Naklicka-Kleser

49.90 zł 47.50 zł
Promocja
Niefit przepisy od baletnicy więcej
Niefit przepisy od baletnicy

Svetlana Ovsyankina

49.90 zł 47.40 zł
Promocja
Domowa spiżarnia zdrowia więcej
Domowa spiżarnia zdrowia

Nowak Zbigniew

39.90 zł 38.00 zł
Promocja
Zdrowe serce dieta ajurweda i praktyczne porady więcej
Zdrowe serce dieta ajurweda i praktyczne porady

Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło

49.90 zł 47.50 zł
Promocja
Portugalia do zjedzenia więcej
Portugalia do zjedzenia

Bartek Kieżun

69.99 zł 66.49 zł
Promocja
Pierogi z kimchi więcej
Pierogi z kimchi

Wioleta Błazucka

54.99 zł 43.99 zł
Promocja
Polska kuchnia bezglutenowa więcej
Polska kuchnia bezglutenowa

Agata Lewandowska

29.90 zł 28.50 zł
Promocja
Pokonaj nadciśnienie dietą dash więcej
Pokonaj nadciśnienie dietą dash

Agata Lewandowska

39.99 zł 38.00 zł
Promocja
Psychodietetyka czyli jak wyjść z błędnego koła odchudzania więcej
Psychodietetyka czyli jak wyjść z błędnego koła odchudzania

Karolina Gruszecka

39.90 zł 38.00 zł

Spotkajmy się w naszej księgarni stacjonarnej

Rynek 4, Kęty

WIĘCEJ
Wydarzyło się

co TAM się dzieje?

WIĘCEJ
Spotkanie autorskie z Agnieszką Frączek
Noc Księgarń 2022
Zajęcia przyrodnicze z Fundacją Mysikrólik
Noc Księgarń 2021 - spotkanie z ilustratorem Przemkiem Liputem
Dzień Ojca w TuCzyTam